Je zdravá?
Vplyvu kávy na ľudský organizmus sa už dlho venujú najrôznejšie odborné štúdie. Jej účinky skúmajú špecializované tímy odborníkov na celom svete. Napriek častým protichodným tvrdeniam, sa ukazuje stále jasnejšie, že konzumácia kávy má u zdravého človeka skôr pozitívne účinky, napríklad prevenciu určitých typov ochorení.
Vedci a lekári však zároveň upozorňujú, že jej vplyv sa u každého prejavuje individuálne. Zohľadňovať by sa malo viacero dôležitých faktorov, ako zdravotný stav konzumenta, aké množstvo denne vypije, alebo z akého druhu kávy si nápoj pripravuje.
Odborníci sa zhodujú v tom, že za primerané množstvo je možné označiť dennú konzumáciu štyroch až šiestich šálok kávy, čomu zodpovedá cca 300 mg kofeínu.
Antioxidanty
Káva ako čistý prírodný produkt je výborným zdrojom antioxidantov, najmä ich jednej skupiny, polyfenolov. Najvýdatnejšie je v káve zastúpená kyselina chlorogenová, polyfenol podieľajúci sa na neutralizácii voľných radikálov.
Účinky voľných radikálov je možné prirovnať k dominovému efektu, ktorý ako ničivá smršť spúšťa proces poškodzovania buniek. Ide o atómy alebo skupiny atómov (molekuly), ktoré majú aspoň jeden nespárený elektrón. Nespárený elektrón ich činí veľmi reaktívnymi, pretože elektróny nemôžu existovať osamote. Okamžite, ako sa ocitnú bez svojho partnera, reagujú s elektrónom najbližšej molekuly. Výsledkom je, že ho alebo vytrhnú alebo sa k nemu pridajú, aby sa spárovali. V „okradnutej“ molekule však bude vytrhnutý elektrón chýbať, a tak vlastne vznikne nový radikál. Ten vzápätí siahne do susednej molekuly, aby tam našiel elektrón pre vytvorenie páru a takto sa preženie molekulami - a v konečnom dôsledku našimi tkanivami a orgánmi - elektrónová búrka v podobe dominového efektu, ktorý vážne poškodzuje všetko, čo mu stojí v ceste. To spôsobuje degeneratívne poruchy mozgu, predčasné starnutie, teda celkové oslabenie nervového a imunitného systému.
Antioxidanty v káve nás chránia pred voľnými radikálmi tak, že sa na ne viažu a neutralizujú ich ešte predtým, ako spôsobia škodlivú reakciu, okrem iného poškodenie DNA. Vedci zatiaľ odhadujú, že káva môže dodávať až 70 % antioxidantov prijímaných v potrave. Priaznivý účinok antioxidantov je dokázaný napr. pri znižovaní množstva oxidovaného cholesterolu v cievach, ktorý vedie k vzniku tzv. aterosklerotických plátov a ich ukladaniu na stenách ciev. Teda káva má priaznivý vplyv na ochranu kardiovaskulárneho systému. Existujú dokonca štúdie preukazujúce schopnosť antioxidantov brániť vzniku niektorých nádorových ochorení.